Gerincsérv-diagnosztika

A fájdalom akkor szüntethető meg legbiztonságosabban, ha tudjuk az okát. Amikor gerincfájdalmunkkal orvoshoz fordulunk, többnyire valamilyen képalkotó vizsgálatra küldenek bennünket. De mi a különbség közöttük? Az alábbiakban röviden összefoglaltuk, mit várhatunk egy-egy vizsgálattól és az eredményétől.

Röntgen

Mire alkalmas?

A csontok állapotát mutatja, azok elhelyezkedését, egymástól való távolságát (melyből a porckorong vastágságára lehet következtetni),esetleges töréseket, repedéseket, csigolya-elmozdulásokat. Tehát a lágy részek állapotának megállapítására, így a gerincsérv kimutatására sem alkalmas a röntgen felvétel.

MR (Mágneses rezonancia)

  • Előkészület

Röntgensugár nélkül, mágneses térben történik a vizsgálat. Ezért semmilyen fémet tartalmazó anyag nem vihető be, szívritmus-szabályozóval belépni tilos!

Egy ágyra kell lefeküdni, majd mágneses tekercset helyeznek a testre. Utána mozdulatlanul kell maradni.

  • Vizsgálat

Egy kb. 70 cm átmérőjű csőben történik a vizsgálat, tehát ha valakinek a bezártság-érzettel problémája van, azt közölje a vizsgálat előtt. Mikrofonnal, illetve egy jelzőgombbal lehet segítséget kérni. A vizsgálat közben, erős zúgó hang hallható, de füldugóval vagy fejhallgatóval igyekeznek elviselhetőbbé tenni ezt a zajt. A vizsgálat 20-40 percig tart. Fontos, hogy egyes laborokban 110-120 kg-os súlyhatárral működnek a gépek, tehát ha szükséges, akkor ez ügyben időpont egyeztetésekor tájékozódjunk.

  • Mire alkalmas?

Ez az eljárás már a nyaki és háti gerinc vizsgálatára is
alkalmas. A lágy részeket is jobban mutatja, így az ideggyökök, porckorong elváltozásai is egyértelműbben kimutathatóak. Itt is használhatnak kontrasztanyagot, mely nem tartalmaz jódot, így allergiás reakciót ritkán vált ki, de a daganatos, vagy gyulladásos szöveteket láthatóvá teszi. Már operált gerincnél is ez a vizsgálati eljárás alkalmazható. Olyan apró elváltozásokat is kimutathat, mely panaszt nem is okoz a páciensnek.

CT (Computer tomographia)

  • Előkészület:

Szakorvosi beutalóval kérhető, előzetes időpont egyeztetéssel. A képalkotás itt is röntgensugárral történik, ezért gyermekeket és kismamákat, csak nagyon indokolt esetben vizsgálnak ilyen módon. Egyes esetekben vénásan
kontrasztanyagot kap a páciens, hogy a felvétel jobban kiértékelhető legyen. Ha Ön cukorbeteg, szívbeteg, asztmás, vagy vese-, illetve pajzsmirigy betegsége van, azt minden esetben közölni kell az orvossal.

  • Vizsgálat:

Egy vastag gyűrűhöz hasonló berendezésről van szó,
melynek az aljában egy asztalon fekszik a páciens. A vizsgálat 10-15 percig tart általában és semmi fájdalmat nem okoz,
leszámítva a vénás injekciót. Mozdulatlanul, időnként a levegőt
visszatartva kell benne feküdni, erről pedig mikrofon segítségével tájékoztatják a pácienst.

A vizsgálat előtt 3-4 órával szabad enni utoljára, de sok szénsavmentes folyadékot érdemes fogyasztani.

  • Mire alkalmas?

Ez a vizsgálat már a csontok mellett a lágyrészeket is mutatja. Elsősorban az ágyéki gerinc vizsgálatára használják. Kimutatja a gerincsérvet, csigolyaelcsúszásokat, törést, egyes daganatokat is. Az eredményt általában CD-n adják át, mellyel vissza kell menni a szakorvoshoz.