Gerincsérv-diagnosztika

A fájdalom akkor szüntethető meg legbiztonságosabban, ha tudjuk az okát. Amikor gerincfájdalmunkkal orvoshoz fordulunk, többnyire valamilyen képalkotó vizsgálatra küldenek bennünket. Máte dobrý nápad? Az alábbiakban röviden összefoglaltuk, s várhatunk egy-egy vizsgálattól és az eredményétől.

Röntgen

Mire alkalmas?

A csontok allapotát mutatja, azok elhelyezkedését, egymástól való tavolságát (melyből a porckorong vastágságára lehet következtetni),esetleges töréseket, repedéseket, csigolya. K dispozícii je rýchly prehľad o megakapacitnom zariadení, čo znamená, že röntgenový snímok sa vykonáva aj pomocou röntgenového filmu.

MR (Mágneses rezonancia)

  • Előkészület

Röntgensugár nélkül, mágneses térben történik a vizsgálat. Ezért semmilyen fémet tartalmazó anyag nem vihető be, szívritmus-szabályozóval belépni tilos!

Egy ágyra kell lefeküdni, majd mágneses tekercset helyeznek a testre. Utána mozdulatlanul kell maradni.

  • Vizsgalat

Egy kb. 70 cm atmérőjű csőben történik a vizsgálat, tehát ha valakinek a bezártság-ér slip problem of, a tiež közölje a vizsgálat előtt. Mikrofón, illetve a jelzőgombbal lehet segítséget kérni. Dobrá vec, je to skvelé miesto na hranie, je to skvelé miesto na hranie a hranie. Vizsgálat 20-40 percig koláč. Fontos, hogy egyes laborokban 110-120 kg-os súlyhatárral működnek a gépek, tehát ha szükséges, akkor ez ügyben időpont egyeztetésekor tájékozódjunk.

  • Mire alkalmas?

Je to všetko o nyaki a je veľmi jasné
alkalmas. A lágy részeket is jobban mutatja, így az ideggyökök, porckorong elváltozásai is egyértelműbben kimutathatóak. Má kontrastný účinok, mely in a tartalmaz jodot, így allergiás reakciót ritkán vált ki, de a daganatos, vague gyulladásos szöveteket láthatóvá teszi. Már operalt gerincnél je tiež vizsgálati eljárás alkalmazható. Olyan apró elváltozásokat is kimutathat, mely panaszt nem is okoz a páciensnek.

CT (počítačová tomografia)

  • Előkészület:

Szakorvosi beutalóval kérhető, előzetes időpont egyeztetéssel. A képalkotás itt is röntgensugárral történik, ezért gyermekeket és kismamákat, csak nagyon indokolt esetben vizsgálnak ilyen módon. Egyes esetekben vénásan
V kontraste s páciens, dokonca aj felvétel jobban kiértékelhető legyen. Ha Ön cukorbeteg, szívbeteg, asztmás, vagy vese-, illetve pajzsmirigy betegsége van, azt minden esetben közölni kell az orvossal.

  • Vizsgalat:

Egy vastag gyűrűhöz hasonló berendezésről van szó,
melynek az aljában egy asztalon fekszik a páciens. A vizsgálat 10-15 percig tart általában és semmi fájdalmat nem okoz,
Leszámítva a vénás injekciót. Mozdulatlanul, időnként a levegőt
visszatartva kell benne feküdni, erről pedig mikrofón segítségével tájékoztatják a pácienst.

A vizsgálat előtt 3-4 órával szabad enni utoljára, the sok scénsavmentes folyadékot érdemes fogyasztani.

  • Mire alkalmas?

Ez a vizsgálat már a csontok mellett a lágyrészeket is mutatja. Elsősorban agyéki gerinc vizsgálatára használják. Kimutatja a gerincsérvet , csigolyaelcsúszásokat, törést, egyes daganatokat is. Az eredményt általában CD-n adják át, mellyel vissza kell menni a szakorvoshoz.